ADBA történelem és hitvallás

Még a tapasztalt Amerikai Pit Bull Terrier gazdákban, tenyésztőkben is felmerülhet a kérdés, mit is takar az A.D.B.A. elnevezés; mikor, mi célból és hogyan jött létre. A következőkben, erre kísérlünk meg választ adni.
Szorítkozzunk először a száraz tényekre.
Az A.D.B.A. az American Dog Breeders Association vagyis az Amerikai Ebtenyésztők Egyesület elnevezés rövidítése, amely idén ünnepli fennállásának 106.(!) évfordulóját. Összehasonlításképpen megjegyezzük, hogy az FCI idén 104 éves.
Az A.D.B.A. 1909. szeptemberében alakult, egy több fajtának otthont adó fajtagondozó szervezetként. Első elnöke Mr. Guy McCord volt, lelkes rajongója és tenyésztője az amerikai pit bull terriernek, valamint közeli barátja Mr. John P. Colby-nak. Mr. Colby volt az ADBA fő támogatója, amely ezáltal azzal dicsekedhetett, hogy a Colby kutyákat kizárólagosan itt regisztrálták. Az A.D.B.A. által megalkotott, Amerikai Pit Bull Terrier küllem standard is egy Colby kutyáról mintázva született meg. Az exkluzív tagság gyakorlatát, lecserélték egy nyílt regisztrációra, mely forradalmi lépésnek számított akkortájt. Így a szervezet minden tagja, regisztrálhatta a kutyáit és az almokat az évi 2,5 dolláros tagdíj befizetéséért cserébe. Az egyesület már ebben az időszakban is az Amerikai Pit Bull Terrierek regisztrációjára fókuszált.
Az A.D.B.A. Mr.McCord kezéből Mr. Frank Ferrishez került 1951-ben. Ő, valamint felesége Florence Colby, (a néhai John P. Colby felesége) korlátozott mértékben ugyan, de tovább működtette az A.D.B.A.-t, és egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az APBT fajta regisztrációjának kizárólagosságára.
1973-ban, Howard Heinzl javaslatára és ajánlásával, Ralph Greenwood és családja vásárolta meg az A.D.B.A.-t Mr. Ferris-től, aki előrehaladott életkorára való hivatkozással visszavonult. (Mr. Heinzl személyes barátja volt Frank Ferris-nek és hűséges támogatója az A.D.B.A.-nak, kutyáit kizárólag az A.D.B.A.-nál regisztráltatta). Bárcsak, Mr. Ferris tanúja lehetett volna az egyesület jelenlegi növekedésének! Örömmel töltené el.
Az egyesület folyamatosan növekszik az Egyesült Államokban és a tengerentúlon. Jelenleg az ADBA a legnagyobb regisztrációs iroda, amely az Amerikai Pit Bull Terrierrel foglalkozik.
2006. október 27. óta a nyilvántartás megnyitotta kapuit más fajtatiszta kutyák - elsősorban munkakutya fajták - törzskönyvezése felé.
Most pedig lássuk, hogyan gondolkodik történetéről és céljáról maga az A.D.B.A.
Hitünk szerint egy nagyszerű örökség van a kezünkben. Ezt az örökséget, a fajta angliai és írországi megalkotóitól és azoktól az amerikai emberektől kaptuk, akik meghonosították ezeket a kutyákat az Egyesült Államokban, és Staffordshire Terriernek, majd Yenkee terriernek nevezték, legvégül pedig megállapodtak az Amerikai Pit Bull Terrier elnevezésnél. Az A.D.B.A. nem bocsát meg semmiféle, állatokkal kapcsolatos illegális tevékenységet, de soha nem fogja megtagadni a fajta múltját. Évszázadok tenyésztése és szelekciója alakította kutyánkat a mai formájára. A múlt nélkül, nem lenne jelenünk és természetesen jövőnk sem. Tisztelgünk azok előtt, akik hozzájárultak fajtánk létrejöttéhez. A számtalan tenyésztő, versenyző, tréner, handler, és elkötelezett rajongó segített hozzá minket, az ember által ismert egyik legkiválóbb sportkutya megszületéséhez.
Az Amerikai Pit Bull Terrier egy igazi atléta. Abban a kutyában, akit ma szeretünk, egy sportos csomagolásba gyömöszölve megkapjuk a tüzet, hűséget, elszántságot és szívet. Mi köt minket ehhez a fajtához? Az, hogy soha nem adja fel, hogy mindig 110%-ot teljesít, a gameness.
A mi felelősségünk, hogy eredeti formájában megvédjük és megőrizzük az Amerikai Pit Bull Terriert. Több módon tesszük ezt: regisztráljuk a kutyákat és garantáljuk a fajtatisztaságot. Ez függ tenyésztőink becsületességétől és a papíroktól melyet az irodánknak küldenek. Kiállításokat rendezünk, ahol a bírálatok az ADBA standard szerint zajlanak, ez a standard pedig a fajta eredeti rendeltetésén alapul. Nincs más nyilvántartás, amely elmondhatná ezt magáról.
Az A.D.B.A. hisz a felelősségteljes kutyatartásban és ezt hirdeti a GAZETTE-en (az A.D.B.A. kiadásában megjelenő, Amerikai Pit Bull Terrierekkel foglalkozó szaklap), valamint a klubokhoz eljuttatott és általuk terjesztett információkon keresztül. Célunk, hogy megválaszoljuk a fajtával kapcsolatos kérdéseket és megmutassuk a világnak az Amerikai Pit Bull Terrier pozitív oldalát.
Az évek során az American Dog Breeders Association szorosan ragaszkodott a hagyományos értékekhez. Bár a jelenlegi trendek tükrözik a fajtán belüli folyamatos újítási kísérleteket, elkötelezettek vagyunk, hogy megőrizzük az alapokat. Vannak dolgok, amelyeken nem kell változtatni. Azoknak, akik vállalják, hogy megőrzik az APBT eredeti tulajdonságait, üzenjük, hogy az A.D.B.A. itt van, és itt is marad, hogy segítse ezt a munkát.
Egyesületünk folyamatosan fejlődik az Egyesült Államokban és a tengerentúlon egyaránt. Az A.D.B.A a legnagyobb regisztrációs hivatal, amely az Amerikai Pit Bull Terrierekkel foglalkozik.