ADBA Kiállítás információk

Nevezési információk:
Az ADBA hivatalos Kiállításra csak ADBA törzskönyvvel regisztrált kutyát lehet nevezni. Amennyiben az eseményen hirdetünk meg FUN Kiállítást is, abban az esetben a FUN Kiállításra lehetséges törzskönyv nélküli kutyák nevezése, de a bírálat esetükben is az ADBA APBT standard szerint történik.
ADBA hivatalos kiállítás:
A nevezés korosztályokba történik, nemek szerint. 4 hónapnál fiatalabb kiskutya a kiállításra nem nevezhető. A kutya korát, mindig a kiállítás napjához viszonyítva kell számítani. Ha a kutya a kiállítás napján tölti be valamelyik korhatárt, akkor a betöltött korhatár szerint kell nevezni.
Nevezési osztályok:
4-6 hó kan, szuka
6-9 hó kan, szuka
9-12 hó kan, szuka
12-18 hó kan, szuka
18-24 hó kan, szuka
2-3 év kan, szuka
3-5 év kan, szuka
5 + év kan, szuka

FUN kiállítás:
Nevezési osztályok:
(a módosítás jogát a szervezőség a beérkezett nevezések számának függvényében fenn tartja)
4-9 hó kan, szuka
9-18 hó kan, szuka
1,5-5 év kan, szuka
5 + kan, szuka
Junior handling osztály: a gyermek felvezetők osztálya, azaz a kutya felvezetője nem lehet 14 évnél idősebb, a kutya minimum 4 hónapos lehet (maximum korhatár nincs), nem kötelező törzskönyvesnek lennie.

A nevezési űrlapon kérjük, hogy a kutya tulajdonosának neve, a kutya törzskönyvi neve, és a kutya ADBA regisztrációs száma pontosan, a valóságnak megfelelően legyenek megadva! Ezeket az adatokat küldjük el az amerikai ADBA-nak, akik a pontrendszert kezelik. Így, ha nem megfelelően adjátok meg az adatokat, elképzelhető, hogy nem a pontos nevek és számok jutnak el hozzájuk. Minden esetben PONTOSAN az ADBA törzskönyvön szereplő adatokra van szükségünk!

A kiállítás menete:

A regisztrációnál mindenki egyedi startszámot kap, melyet kötelező jól látható helyen, a felvezető bal karján elhelyezni.

A kiállítás a legfiatalabb korcsoport kanjaival kezdődik, majd a korcsoport szukái következnek, ezután lépünk korcsoportot. A bíró egyesével hívja be a ringbe a korcsoport kutyáit, akiknek egy kisebb kör megtétele után, egymás után, biztonságos távolságot tartva kell felsorakozniuk.

A bíró az első kutyától kezdve egyesével jár körbe mindenkit. Az adott kutyának meg kell mutatni a fogazatát, menni kell egy oda-vissza egyenest, majd beállítani, hogy a kutya a legjobb formáját mutassa. A ringben mindig a bíró kérésének megfelelő viselkedés az elvárt. Amíg a bíró a többi kutyát bírálja, addig a sajátunkra fokozottan figyeljünk a balesetek elkerülése érdekében.

Miután a bíró minden kutyát szemügyre vett a körben, azonnal meghozza döntését, és kihirdeti az adott korcsoport 3., 2., és 1. helyezettjét. A 3. és 2. helyezetteknek további teendőjük nincs, az 1. helyezettek még ne menjenek messzire.
Miután az utolsó kölyök osztály is lebírálásra került (12 hónapos korig), akkor az összes kölyök osztály első helyezettjeit hívjuk vissza. A bíró ekkor választja ki a legszebb kölyköt, azaz a Best Puppy-t.

Ezután sorban következnek a felnőtt osztályok. Az utolsó osztály után itt is visszahívásra kerülnek az osztályok 1. helyezettjei. A bíró ebben a körben választja ki a legszebb kutyát - Best in Show (BIS) -, majd a legszebb ellenkező nemű kutyát - Best of Opposite Sex (BOS) - (ha a BIS szuka, akkor kant; ha a BIS kan, akkor szukát).

FUN Kiállításban nem hirdetünk Best Puppy, illetve Best of Opposite Sex címet, csak egy FUN Best in Show-t választ a bíró, a FUN osztályok 1. helyezettjei közül.
Best Condition cím: erre előre nem kell nevezni, mindenki, aki nevezett a kiállításra (hivatalos vagy FUN osztályba), részt vehet benne, helyezéstől függetlenül. Egy osztatlan ring, melyben a bíró kiválasztja a kiállítás legjobb kondíciójú kutyáját.